Minnesvärda konserter

Genom åren har vi producerat mellan 300 och 400 minnesvärda konserter.
Här följer ett axplock av det vi gjort…

Luciakvällen i Täby Sportcentrum (sedan 1987)

I över 20 år har Täby Musikklasser bjudit Täbypubliken på Täbys största luciatåg! Den här konserten har genom åren utvecklats till en av de riktigt stora attraktionerna i kommunens musikliv. 200 körsångare i åldrarna 10-18 år ger två föreställningar med luciatåg och ljusformationer, traditionella körsånger för barnkör och blandad kör, samt en julshow med både tomtar och överraskande inslag för hela familjen.

Den stora Vårkonserten

Det här är musikelevernas stora examensfest när vi bjuder publiken på ”highlights” från året som gått! Alla klasser framträder för varandra. Nära, kära och vår närmaste publik går man ur huse för att få uppleva stämningen i Tibble Teater. Programmet blir alltid en kryddstark blandning av traditionell körmusik, moderna tongångar, vackra vårvisor, nyskrivet, påhittat och svängigt. Därtill 9ornas avskedsframträdande, inslag ur 4ornas musikal, stipendieutdelningar och överraskningar.

En kväll med Täby Musikklasser – på Musikaliska (Nybrokajen 11)

Anders Asp leder klass 5,6,9 och Gymnasiekören i en musikalisk vandring från konstmusikaliska pärlor, via 1900-talets scenkonst till sydamerikanska rytmer och odödliga hitlåtar. Dicken Hedrenius, trombon, Pelle Claesson, trummor och Lena König, sopran gästar.
I april 2013.

Misa Criolla – i Danderyds gymnasiums aula

Ariel Ramirez folkmusikmässa från Sydamerika med klass 4,7 och 8 och musiker under ledning av Gitte Littwold i april 2013. Klass 4 sjunger blandad körmusik.

Skönheten och Odjuret – 4ans minimusikal

Klass 4 bjuder på en bearbetning av Disneys välkända film och sedermera Broadwaymusikal. 
I Hörsalen, Täby C. under ledning av Gitte Littwold i februari 2013.

Det brinner en stjärna – i Eric Ericsonhallen!

Ett musikaliskt möte i adventstid mellan Klass 5 och 6 från Täby Musikklasser och
 klass 6E och 6F från Adolf Fredriks Musikklasser. Dir Anders Asp och Annike Jansson Hallin. En körkonsert inom ramen för hallens konsertserie med olika Musikklass-skolor i Stockholmsområdet.

Körkonsert i Täby kyrka

Klass 9 – årets avgångsklass bjuder på sin utlandsrepertoar på körresan till Prag, ett brett program med musik av Mozart, Duruflé, Chilcott, Peterson-Berger och Vivaldi.
Erik Wadman spelar orgel och Anders Asp dirigerar i november 2012.

Körkonsert på Skeppsholmen

Klass 7, 8 och Gymnasiekören framför Vivaldis Gloria i Eric Ericson-hallen i oktober 2012. Klass 4 gör sin debutkonsert och Gitte Littwold dirigerar.

Låtar

Klass 5 och 6 bjuder på välkända tongångar i en rad körarrangemang på just Låtar i Grindtorpskyrkan i en ”efter jobbet-konsert” i oktober 2012.

Galakväll med Kulturprisutdelning

Täby Kulturdagar i oktober 2012 avslutas med att Kulturpriset delas ut, och Svenska Lyxorkestern, Nanne Grönvall och Täby Musikklasser framträder på den provisoriska uppbyggda scenen i Täby Centrum. Klass 7 och 8 under Gitte Littwolds ledning sjunger den färgstarka inledningen av Vivaldis Gloria ståendes i den långa rulltrappan i den gamla centrumdelen!

John Rutters Requiem

I ett samarbete med Täby Församling och dirigenten Maria Resare medverkar Gitte Littwold och Gymnasiekören i ett framförande av John Rutters Requiem i Gribbylunds kapell i påsk 2012. Sthlm Concert Orchestra spelar och Gitte Littwold sjunger sopransolo-partiet.

Madrigaler med UngiKör

Dirigenten Björn Paulson leder för UngiKörs räkning en ungdoms-manifestation med
1500-talsmadrigaler på programmet, i Eric Ericsonhallen i mars 2012. Anders Asp och Klass 8 och 9 medverkar. Ungdomskörer från hela Mälardalen är med! Ensemblen Frispel spelar.

Fame is a bee – av Georg Riedel

Kammarkören Musikaliska (f.d. Storkyrkans kör) Dir. Gustaf Sjökvist sjunger ett blandat körprogram på Musikaliska (f.d. Nybrokajen 11). Riedels ”Fame is a bee”, till text av Emily Dickinson instuderas åter av Anders Asp och en barnkör från Täby Musikklasser. Det är Georg själv som har rekommenderat ungdomarna och spelar kontrabas. Vid flygeln sitter konsertpianisten Henrik Måwe. I mars 2012.

Täby vs Kanada

Ännu ett spännande musikaliskt möte! Manitoba University Singers från Winnipeg under ledning av Elroy Friesen möter Klass 7 och 8 i ett Lunchmusik-program i S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm i maj 2011. Anders Asp leder musikklasserna i ett blandat program och kören från Kanada bjuder på ett imponerande körsound och en hel del nordisk musik.

Himmelska toner i Danderyds kyrka

Gitte Littwold leder klass 5 och 6 i Pergolesis välkända diskantverk Stabat Mater.
Klass 9 sjunger ur programmet till den stundande Pragresan. I april 2011.

4:an möter Gymnasiekören

Kvällsmusik i sakral anda i Täby kyrka där de allra äldsta eleverna möter de allra yngsta i april 2011. Britten, Elgar, Franck, Grieg och Mozart står på programmet. Dir: Anders Asp

Underbart är kort – Täby möter AF

En kavalkad av jazzmusik och musikalmusik med pianotrio i Danderyds Gymnasiums aula! Ett möte mellan två unga blandade körer från musikklasserna i Täby och Adolf Fredrik.
 Klass 7 och 8 under Anders Asp träffar Klass 7E och 7F under Annike Jansson Hallins ledning i en härlig kombination av musikalisk utmaning och ”utbyte med likasinnade elever” från en annan skola!

Viva la Vida

En sprakande ljud- och ljusshow i Tibble teater med låtar ur Rock – och Pophistorien
tillsammans med klass 5,6 och 9 och ett liveband, under ledning av Gitte Littwold i mars 2011.

Körkonsert på Nybrokajen 11

I oktober 2010 samlar sig klass 5-9 och Gymnasiekören till en stor Körkonsert på
den anrika konsertlokalen i Stockholm, med pärlor ur körlitteraturen på programmet.
 Musik av bl.a. Benjamin Britten, Norman Luboff och Mendelssohn. Folke Rabes moderna klassiker ”Rondes” och musikalmusik av Lloyd-Webber.

Show must go on

I mars 2009 sjunger Gittes Littwolds klasser Pop-och Rock-klassiker av U2, Coldplay, Beatles, Abba och klassikern ”Bohemian Rhapsody” av Queen i Tibble Teater. Allt kompat av ett professionellt rockband med gästande musiker.

En hyllning till Händel!

I mars 2009 manifesterar vi 250-årsminnet av barockmästaren Georg Friedrich Händels död i Tibble kyrka. 100 körsångare under Anders Asps ledning framför Hallelujakören och Händels Chandos Anthem nr. 4 för solister, kör och orkester. samt verk av bl.a. Mozart och Pergolesi tillsammans med en 15 man stark kammarorkester.

En kväll på Operan

En färgsprakande operakväll i Danderyds Gymnasiums aula… Smideskören och Fångarnas kör av Verdi, Brudkören av Wagner, Toreadorernas intåg och Vaktparaden ur Carmen…och mycket mer! Klass 4, 7, 8 och Gymnasiekören sjunger Gitte Littwold dirigerar. Erik Wadman sitter vid flygeln.

KÖReställning

Mia Ståhl-Broborg och Annica Smedius, skådespelande föräldrar i Klass 9, regisserar en sjungande, gungande multiföreställning med årets avgångsklass. Revynummer, schlagers och poplåtar blandas med smäktande manskör och allsång, allt ackompanjerat av ett gästande husband med bl.a. musikerföräldrar.

Gott om grabbar!

Män i alla åldrar sjunger manskör! Vårsånger, nationalromantik, opera och hyllningar till Jussi Björling med Manskören Sångsällskapet DS (blandade åldrar upp till 85 år!), Manskören Nofalkum (högstadiegrabbar) från Västerås Musikklasser samt en stor Gosskör med 10-åringar från Täby och Västerås Musikkklasser. Dir: Anders Asp och Anna-Karin Annmo.
 Gäst: John Erik Eleby.

En massa mässor

En körsakral högtidsstund med Misa Criolla av Ramirez och utdrag ur Misa Brevis av Mozart och G-durmässan av Schubert . Samt verk av bl.a. Puccini och Monteverdi. I Johannes kyrka i Stockholm i april 2008. Stråkensemble. Dir. Gitte Littwold.

Faures Requiem

Klass 8 och 9 under ledning av Anders Asp sjunger Faurés mästerverk i version för kör, solister och orgel i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Två föreställningar den 14 maj 2008. Konserten spelas in live, och ges sedermera ut på CD. Emilia Feldt, sopran; John Erik Eleby, baryton; Erik Wadman, orgel

Georg Riedel i mat, saga och dikt

Ett samarbete med Akademiska kören i Stockholm under ledning av Håkan Sund.
Klass 6, dirigent Anders Asp, gästar körens konsert på Nybrokajen 11 i mars 2008.
Kvällen blir ett musikaliskt porträtt av Riedel med tonsättningar av bl.a. Lennart Hellsing, Barbro Lindgren och Astrid Lindgren Vi uruppför också tillsammans det nyskrivna verket ”Fame is a bee”, till texter av Emily Dickinson. Georg själv spelar kontrabas och vid flygeln sitter Henrik Måwe.

One night only

Musikalhits med Klass 6,7 och Gymnasiekören under ledning av Gitte Littwold!
Körpartier ur Jesus Christ Superstar, Rent, A Chorus Line, The Phantom of the Opera och Dreamgirls. En helkväll med scenisk musik ackompanjerad av ett gästande liveband. I November 2007.

Från klagovisa till lovsång

Himmelska toner och folkliga körer av Nils och Oskar Lindberg och Wilhelm Peterson-Berger samt körverk av bla.a Ginastera, Mozart och Grieg. Och en minnesvärd körimprovisation signerad Björn Paulson på introitus ”sänd ditt ljus och din sanning” med körerna utplacerade i den väldiga Engelbrektskyrkan i november 2007. Dir: Anders Asp och Björn Paulson.

Körpärlor på Nybrokajen 11

Vi firar invigningen av vår nybyggda körsal i Näsbydalskolan med en manifestation på anrika Nybrokajen 11 i Stockholm. Klass 6, 7, 8, 9 och Gymnasiekören under ledning av Anders Asp och Gitte Littwold framför klassiker ur körlitteraturen. Eller vad sägs om Hallelujakören, Trollmor genom seklerna, Negro spirituals i arr av Norman Luboff, körstycken av Poulenc, Kodàly och Hugo Hammarström, samt partier ur Vivaldis Gloria och Mozarts mässor.

Galakväll med Kulturprisutdelning

Den årliga utdelningen av Täby Kommuns Kulturpris sker på Tibble Teatern 12e november 2006. Gitte och Micke Littwold har fått uppdraget att sätta ihop programmet och bjuder på en helkväll med gäster som Charlotte Perrelli och Lalla Hansson.
Täby Musikklasser och Tibble-esteterna framträder. I publiken sitter bl.a. statsminister Fredrik Reinfeldt. Arr. Täby Kultur.

Invigning av Runriket

Klass 7 och 8 och Täby Blås framträder vid den högtidliga invigningen av Runriket vid Jarlabankes bro mellan Täby och Vallentuna. Landshövding Mats Hellström talar och kommunalrådet Filippa Reinfeldt klipper bandet.
Torsdagen den 3 maj 2007 får Täby kommun besök av Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia tillsammans med landshövdingeparet Per och Titti Unckel. Klass 7 och 8 under ledning av Anders Asp framträder tillsammans med andra täbyartister i ett kulturprogram vid Näsby Slott

Täby Musikklasser firade 20-årsjubileum!
…

…i Berwaldhallen i Stockholm den 26 april 2005. 220 körsångare under ledning av Anders Asp och Gitte Littwold sjöng. En stor 100-mannakör av före detta elever medverkade även i programmet

Vi uruppför musikalen Bröderna Lejonhjärta…

… med klass 4 i Hörsalen, Bibliotekshuset, fyra föreställningar i april 2004. Före detta eleven Jenny Tengvall och Karin Elgemark har skrivit manus och musik efter Astrid Lindgrens bok.

Matteus passionen

av J.S. Bach i Tibble kyrka i mars 2004. En gosskör ur mellanstadiet sjunger diskantkören. Dir. Bengt Eklund, körer och orkester.

Georg Riedels sånger – med gammal och ung

Barnkör ur Täby Musikklassers 4:a och Storkyrkans kör under Gustaf Sjökvist sjunger tillsammans med George Riedel och publiken vid ”Öppet Hus i Storkyrkan” den 31 januari 2004.

Operakonsert – Galakväll…

…inom ramen för Täby kommuns konsertserie ”Tibblekortet” i november 2003. 60 ungdomar ur klass 8 och 9, solisterna Jeanette Bjurling och Jesper Taube från Kungliga Operan i Stockholm samt kammarorkester Nordost sjunger körer, arior och duetter, ur Carmen, Trollflöjten, Boheme, Nabucco, Porgy and Bess, West Side Story mm. ”Den bästa Tibblekortskonsert vi hört!”, lät ett av publikens omdömen.

Två föreställningar av Luciakonserten i Täby Sportcentrum

I december 2002 gav vi för första gången 2 föreställningar. Det blev publiksuccé – 1700 personer kom! Så skedde även 2003 och 2004.

 

2002 och tidigare

En svensk spelmansmässa. Ett folkmusikinspirerat körverk av J-Å Hillerud i maj 2002, med Täby Symfoniorkester.

Klang och Jubel i Blå Hallen! Barnkör medverkar vid 10 adventskonserter nov/dec 1999.

Astrid Lindgrens sagofigurer. Våren 2002. Klass 4 ger minimusikal.

Carmina Burana. Vi ger Carl Orffs stora kör och orkesterverk tillsammans med Täby Blås.

Höstkonsert med Robert Wells, Tibblekortet 1997.

Jesus Christ Superstar i Tibble Teater. Vi sjunger körstämmorna i Tibbleesteternas musikaluppsättning våren 1997.

Vårkonsert på Tibblekortet. Tillsammans med Göran Fristorp och AnnaLotta Larsson. Vt-1997. Visor m m.

Täby Körfestival 1995, med anledning av vårt 10-årsjubileum.
Vi gästas av den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben, trubaduren Olle Adolphson m fl. och framför bl a Förklädd gud och Pergolesis Stabat Mater. Vi sjunger jazz och uruppför ett barnkörverk.

Porgy and Bess-operan framförs i Tibble Teater med solister och Täby Symfoniorkester, Gymnasiekören medverkar. 1993.

Musikklassfestival i Globen 1993.
4000 elever i Sveriges Musikklasser sjunger blandad körmusik.

Släpp sångarne loss. Operakonsert med 400 elever i Stockholms Konserthus 1992.
Samarbete med Adolf Fredriks Musikklasser

5-årsjubileum i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm med Rolf Björling som solist 1989.